Jó helyek 5. - München

Bajor sör - Villányi bor 1:2 (1:0)

München, 2013. április 26-28.

IMG_251121.jpgCímkép

Tudósítás az első félidőről

   Tudom, tudom, és még egyszer tudom. Ezt rendesen megszívtuk.  Mehettünk volna bármikor és mehettünk volna bárhova. Erre még januárban kinéztünk egy időpontos: április 27, Bayern München – Freiburg. Hogy mi szólt mellette? Vegyük sorba az érveket. Elsősorban az Allianz Arena. 2005-ben adták át, 71437 néző befogadására alkalmas egy bajnoki meccsen (UEFA és FIFA rendezvényeken „csak” 67812 a helyek száma, ilyenkor az ultráknak kialakított állóhelyes szektorba is székeket tesznek fel). Aztán a távolság, kocsival hat óra az út, nem gond odajutni. Nem utolsósorban pedig maga a Bayern München, amit félve és nem szívesen jelentek ki, jelenleg a világ legjobb klubcsapata. Sohasem voltam oda a német fociért – sőt! - de be kell vallanom, tetszik amit mostanában a Bayerntől látok.

IMG_2879.JPGLinzi álmosság

IMG_2894.JPGVan azért itt is élet

IMG_2922.JPGHabár nem sok

  Vagyis ez a három dolog állt szemben magával az időponttal. Mert ha az utazás előtti napokban bárkinek elmeséltem mire készülünk, gyakorlatilag ugyanazokat a reakciókat váltottam ki mindenkiből: „Nem vagytok normálisak. A német bajnokság hetekkel ezelőtt eldőlt, a Bayern soha nem látott fölénnyel nyerte meg, ráadásul a Freiburg elleni meccs pontosan a Barcelona elleni két BL elődöntő közé esik. Szerintetek kik fognak játszani? És ki az a Freiburg?”

  Sajnos sok igazság van mindebben, a terv pillanatában, ha az életem múlna rajta, akkor sem tudnék egyetlen játékost sem megemlíteni a Freiburgból, és lehet, hogy szégyen, de térképen kell megkeresnem merre is található a város.

IMG_2963.JPGIgen, ez egy sima aluljáró

IMG_2968.JPGNem sokkal bonyolultabb, mint a pesti metrótérkép

IMG_2978.JPGAlakul

IMG_2985.JPGAzért templomban is voltunk

IMG_2991.JPGHoppá, hisz ez Firenze

IMG_3070.JPGMost már biztos, hogy Firenzében vagyunk

  Szóval így indultunk neki az útnak, odafelé Linzben, aztán hazafelé Sankt Pölktenben töltöttünk el pár órát. Mindkét osztrák kisváros tipikus. Tisztaság és nyugalom mindenhol, főtér és templom, piac és kávézó, olyan igazi osztrák hangulat, szinte unalmas és eseménytelen, kiszámítható és megbízható. Sokat nem is érdemes mesélni róluk, Nem véletlen, hogy Ausztriáról nem sok mindent hallani, itt van a szomszédunkban, de alig tudunk róluk valamit. Ha gonosz akarnék lenni - ami persze régóta távol áll tőlem – azt is mondhatnám, hogy ez az az ország ahol nem történik semmi. A legutóbbi hír, ami velük kapcsolatban eszembe jut, hogy érem nélkül maradtak a londoni olimpián.

IMG_3003.JPGKlasszik kosár

IMG_3005.JPGMegvan a hangulata

IMG_3016.JPGBarca mezek, két meccs között

  München pedig Linz nagyban. Európa harmadik legélhetőbb városa, két napra megtapasztaljuk, hogy miért is. Tiszta, széles utcák mindenhol, precíz közlekedés, metró és elővárosi vonalak minden irányban. A földalatti zónák és járatok megértése nem kevés időt vesz igénybe, akárcsak a metrójegy árainak kisilabizálása. Szerencsére mi csak a legbelső zónában fogunk mozogni, ez gyakorlatilag az egész várost jelenti, az Allianz Aréna is belefér még ebbe. Négyen vagyunk, érdemes csoportos jegyet vennünk, aztán másképp alakul a dolog, de nem is baj. Szinte sohasem maradunk együtt, valakik mindig külön utakon járnak.

IMG_3020.JPGMarienplatz, a régi városházával

IMG_3032.JPGÉs ez pedig az új. Biztos?

IMG_30311.jpgA dédi is járt már itt

IMG_3075.JPGEgy igazi bajor tér

  Szállásunk közel a belvároshoz található, feltűnően sok a török errefelé. Mintha egy kis mini Isztambulba csöppennénk, de ez is németes precizitású, az itt élő törökök átvették már ezt az életstílust. Egy sarokra találunk egy szimpatikus kis sörözőt, megjegyezzük a helyet, szükségünk lesz még rá. A péntek esti csúcsforgalom garantált a városban. No, nem a közlekedésben, hanem a belvárosban található Viktualienmarkton, a Mareinplatz szomszédságában. Amerre csak nézünk sörpadokon emberek százai, szorosan egymás mellett ülnek a bajorok és literes korsók erdeje figyel előttük az asztalon. Esélyünk sincs helyet találni, egy pultnál döntjük le első sörünket, egy-egy liter jéghideg Spatent. Fogunk még Löwenbräut és Paulanert is inni a városban, van bőven választék a müncheni sörök között. Ezzel nem leszünk bajban az biztos, ellenben a kajakérdés már neccesebb. Se kedvünk, se pénzünk nincs beülni egy étterembe – mondjuk helyet sem találni sehol – maradnak az utcai árusok, két napig bratwurston élünk. Nem véletlenül nem jelent még meg szakácskönyv, Fantasztikus német ételek címmel.

IMG_3045.JPGVégre utólérték a képek a szöveget

IMG_3054.JPGErre is...

IMG_3055.JPG...arra is teltház

IMG_30801.jpgAzért csak megoldjuk

  A meccsnap délelőttjét az olimpiai parkban (Olympiazentrum) töltjük, kisvonat visz körbe minket, jó egy kicsit kipihenni az estét. A VIP bejáraton sétálunk be az Olimpiai Stadionba, üresen is döbbenetes látvány, ahhoz képest, hogy évek óta alig használják valamire, nagyszerűen karban van tartva. A parkban egyre többször botlunk Bayern sálas és mezes szurkolókba, számolgatjuk őket, na jó, százan már biztosan leszünk a meccsen.

IMG_2415.JPGMint az oviban

IMG_2444.JPGMark Spitz itt nyert hetet

IMG_2451.JPG20 személyes csocsó

IMG_2461.JPGFurcsa érzés

IMG_2468.JPGEgyidősek vagyunk

  Metróval közelítjük meg a stadiont, a Sendlinger Tor állomáson (amúgy egy élmény a metróállomások neveit megjegyezni, németül nem tudóknak gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás) szállunk át az U6-os járatra. Egy órával a meccs előtt szinte senki sincs a kocsiban. A Marienplazton azonban bekövetkezik az, amit vártunk. Pontosan kétszer annyian préselődnek be a szerelvénybe, mint amennyien beférnek. Még 11 megálló a Fröttmaning – igen, ez a neve a stadionnál lévő állomásnak, a fene sem érti miért nem Arena vagy valami hasonló – szóval a következő összes megállóban megpróbálják a szurkolók megdupláznia népsűrűséget. Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy kis bénázásnak hála – nem jó metróra szállunk az olimpiai parknál – van kényelmes ülőhelyünk.

IMG_2471.JPGMessze van az még

  Pontosan fél órával a meccs kezdése előtt érünk az arénához. Ahogy kilépünk a metróból kicsit megijedünk. Messze van még innen a stadion, van az egy kilométer is amit még le kell gyalogolnunk, emberhegyek mindenfelé, lehet nem érünk be kezdésre. Természetesen bent leszünk a helyünkön időben. A beléptetés villámgyors és a tájékozódás sem ördöngösség idebent. A harmadik emeleten vannak a székeink, pontosan az egyik tizenhatos vonalában. Fél szememet merem csak kinyitni, mikor kilépünk a nézőtérre. Szerencsére voltam már telt házas stadionokban életem során, de az a látvány, ami itt fogad, az páratlan. Köszönhetően a modern arénának, a harmadik szintről is hibátlan a látvány, mintha pár méterre lennének csak a játékosok. A nézőtér gyakorlatilag tele, a műsorvezető csinálja a hangulatot a gyepről. A kezdésre teljesen megtelik a stadion, 71ezer a hivatalos nézőszám, telt ház. Üres szék gyakorlatilag nincsen, csak ott nem ülnek, amelyeknek a gazdája éppen sorban áll sörért. Mondjuk a sorban állás itt tényleg túlzás, szinte tízméterenként csapolják itt a Paulanert, fogy is a sör rendesen.

IMG_2481.JPGFél szemmel

IMG_2483.JPGAz ultrák a másik oldalon vannak

IMG_2498.JPGA szombat délutáni előadás nézői

IMG_2500.JPGA bevonulásnál már az ultrák is a helyükön

IMG_2503.JPGNem az évtized Bayernje

IMG_2531.JPGÍgy azért már szebb a kép

  A meccsről túl sokat nem érdemes mesélni, egy kicsit tartalékos Bayern veri 1:0-ra a feltűnően passzív Freiburgot. A nézők sem veszik fel a ritmust, három esetben emelkedik csupán a hangszint az átlag fölé. A hazaiak bemutatásánál, Shaqiri góljánál és a második félidő közepén, amikor Ribéry és Gomez csereként beszáll a játékba. A végén azért van tapsolás, meg ollézás, gyors örömködés a nézők részéről – nem véletlenül írok nézőket, hetvenezer néző és ezer freiburgi szurkoló van kint a meccsen – aztán irány vissza a metróhoz. Negyed órája szakad az eső, a lefújás pillanatában méretes jégdarabok is verik az Allianz Aréna tetejét, úgyhogy nem sietünk, körbejárjuk még a stadion. Bemegyünk az ultrák szektorába, megnézzük az ajándéküzleteket, egyszóval turistáskodunk itt is egy kicsit.

Shaqiri másodszor

IMG_2504.JPGCsendélet

IMG_2513.JPGEgy tűt sem

  Furcsa egy nép ez a bajor, állapítjuk meg újfent. Jó pár sörrel az arcában, szinte már birka módjára várja a sorát, hogy beférjen körülbelül a tizedik metrószerelvénybe. Nincs türelmetlenkedés, nincs anyázás és lökdösődés, München és Freiburg sálas emberek békességben söröznek és beszélgetnek egymással fél órán keresztül álldogálva a metróbejáratnál. Nem ehhez vagyunk szokva.

A végére is maradt meglepetés

IMG_2539.JPGNagyobb öröm, mint a győzelem

IMG_2542.JPGA jég legalább hangos volt

IMG_2557.JPGB közép

  Azért a nem hazudtoljuk meg, hogy magyarok vagyunk, nem a város felé tartó peronra megyünk le, megkerüljük az emberáradatot és a kifelé tartó metróval utazunk egy megállót. Ott átsétálunk a másik oldalra, és máris van ülőhelyünk visszafelé is. Alig várjuk már, hogy ma is ihassunk egy pár korsó sört a belvárosban, aztán hamar pofára esünk, semmi sincs nyitva szombat este. De tényleg semmi. A Viktualienmarkt töküres, az összes pad és asztal összeborítva, a kiülős teraszok is eltűntek mindenhonnan. Tényleg nem értjük mi lehet ez, talán a meccs utáni balhékat igyekeznek így megelőzni a helyiek? Sebaj, megvan nekünk a jól bevált török sörözőnk, ott töltjük az este további részét.

IMG_25112.jpgEmlékkép

IMG_3143.JPGSankt Pölten sem pörög

IMG_31512.jpgÜdvözlet Felső-Ausztriából

  Ez a hétvége a sör és a foci jegyében zajlott, a következőn kipróbáljuk a villányi borokat is. Félidőben a bajor sör 1:0-ra vezet, a folytatásból kiderül, a hazai csapat hogyan tud fordítani.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chiliscsutortok.blog.hu/api/trackback/id/tr895309540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Chilis csütörtök

Blog a mindennapokról, amelyek sokszor ünnepnapok, még ha nem is tudunk róla

Helló, itt én

img_20772_1.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

CCs a facebookon

Legutóbbi hozzászólások

Címkék

12 pont (1) 2HA (1) 2HA pince (1) 67 (1) 67 Étterem (1) AC Milan (1) Adél (1) Adria (1) Alberobello (1) Alfonso Parigi (1) Allianz Arena (1) Alpino (1) Altavilla Milicia (1) Amalfi (6) Amalfi part (1) Amorf Ördögök (1) Anacapri (1) Ancona (1) Andrea Palladio (1) Andrea Pisano (1) Angyalvár (2) Antico Caffé Greco (1) Anyukám mondta (1) apátság (1) Apricale (1) Arche Scaligere (1) Arezzo (4) Arkhimédesz (1) Arno (1) Arnolfo di Cambio (2) Artemio Franchi (1) Asolo (1) Assisi (2) AS Roma (1) ATAC (2) Augusta Perusia (1) Ausztria (1) Autós Pihenő (1) Axel Munthe (2) a másik bolt (1) Baccio Bandinelli (1) Badacsony (3) Badacsonyörs (1) Badacsonytomaj (1) Badacsonytördemic (1) Bagliona (1) Bajardo (1) Balaton (9) Balatonakarattya (3) Balatonfüred (2) Bali (1) Balu (1) balzsamecet (1) Bandinelli (1) Baranya (3) Bárányfok (1) Bardi (1) Baricska Csárda (1) Baroncelli (1) Bartolomeo Ammanati (1) Basilica Cattedrale di San Giorgio (1) Basilica di Santa Chiara (1) Basilica di Santa Croce (1) Basilica di Superga (1) Baveno (1) Bayern München (1) Béla és Bandi (1) Belgirate (1) Bellagio (2) Bencze pince (1) Benvenuto Cellini (1) Bernardo Buontalenti (1) Bibbiena (1) Bikal (1) Bíró Lajos (1) Bistro Sparhelt (3) Boboli kert (1) Bock (4) Bock Bisztró Balaton (1) Bock József (2) Bock pince (1) Bodri (1) Bologna (5) bor (32) Borbély Pince (1) Bordighera (2) Borfesztivál (1) Borgo a Mozzano (2) Borromeo (1) Borromeo-szigetek (1) borsó (1) BorZsongás (1) Brunelleschi (1) Budapest (8) Budavári borfesztivál (1) Buga Buga (2) bundesliga (1) Caffé Greco (1) Calabria (1) Calascibetta (1) calcio (1) Caltagirone (4) Camorra (1) Campania (15) Campo de Fiori (1) Cannes (2) Cappella degli Scrovegni (1) Capri (6) Casa di Giulietta (1) Cascata delle Marmore (2) Castello di Asolo (1) Castello di Brolio (1) Castello Estense di Ferrara (1) Castello Scaligero (1) Castello Sforzesco (1) Castel Gandolfo (1) Castel Nuovo (1) Castel Vittorio (1) Castiglione del Lago (4) Castiglion Fibocchi (1) Catania (1) Cattedrale di Santa Maria Assunta (1) Cattedrale di San Giovanni Battista (1) Cattedrale di San Lorenzo (1) Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta in Cielo e San Geminiano (1) Cefalu (3) Cella Septichora (1) Cellini (1) Cervo (1) Chianti Étterem (1) Chianti étterem (1) Chiasa di Santa Maria Maggiore (1) Chiasso (1) Chiesa del Gesú e dei Santi Amborgio e Andrea (1) Chiesa di Santa Chiara (1) Chiesa di San Carlo al Corso (1) Chiesa di San Marco (1) Chiesa di San Rocco o Chiesa Cattolica dei Gesuiti (1) Chiesa Nuova (1) Chiesa San Domenico (1) Chioggia (2) Cimabue (1) Cinque Terre (4) Ciovo (1) Civita di Bagnoregio (3) Colosseum (2) Comacchio (1) Comói-tó (2) Corniglia (1) Corsa dei Ceri (1) Cortona (1) Cosa Nostra (1) Cote DAzur (1) Cremona (1) Cristoforo Colombo (1) Csehország (1) Cserna-Szabó András (1) Csík zenekar (1) Csillagvölgyi pince (1) Csobánc (1) csokoládé (1) Csontváry (1) Csopak (2) Cuvée (1) cuvée (1) Dalmácia (1) Dante Aligheri (1) Derby della Mole (1) Diano Marina (1) Dionüszosz füle (1) Dolceacqua (2) Donatello (1) Dörgicse (1) Duomo di Milano (1) Duomo di San Rufino (1) Duomo Santa Maria Annunciata (1) Eger (1) Egry József Emlékmúzeum (1) Elek Balázs (2) Élménybirtok (1) Emilia-Romagna (9) Emilio de Fabris (1) Enna (2) Erbaluce (1) erdő (1) Erice (1) espresso (1) eszpresszó (1) Etna (4) etruszk (1) étterem (30) Etyek (2) EUR negyed (1) Farnese (1) FC Torino (1) Ferentillo (1) Ferrara (2) Ferrari (1) Ferrari múzeum (1) Fiesole (1) Figula (3) Figula Pince (2) Filippo Brunelleschi (1) Fioravante (1) Fiorentina (3) Firenze (18) foci (2) Fodorvin (1) Fogadó az Öreg Préshez (1) Folly Arborétum (1) Folly bor (1) Fontana della Tartarughe (1) Fontana del Porcellino (1) Fontana Maggiore (1) Forum Romanum (1) Fraglione sziklái (2) Francesco Talenti (1) Franciaország (2) Frascati (2) Freiburg (1) Fülemüle Csárda (1) Fülemüle Étterem (1) Füredi Borhetek (1) Galileo Galilei (1) Galleria Umberto (1) Galleria Vittorio Emanuele II (1) Garda (4) Garda-tó (4) Garibaldi (1) Gault&Millau (1) Gemenc (1) Genoa (1) Genova (1) George Clooney (1) Gere Attila (2) Ghiberti (1) Giambologna (1) Giardini di Augusto (1) Giardini Hanbury (1) Giardino Alpinia (1) Giardino di Boboli (1) Gilvesy (1) Gioacchino Rossini (1) Giordano Bruno (2) Giorgio Vasari (2) Giotto (3) Giotto di Bondone (1) Giovanni Battista Landolina (1) Girolamo Savonarola (1) gomijo (1) Grande Torino (1) Grand Hotel des Iles Borromées (1) Greco (1) Gropina (1) Grottaferrata (2) Grotta Azzura (1) Grotta di Catullo (1) Gubbio (1) Guden (1) Guden Birtok (1) Györköny (1) Gyulakeszi (1) Halasi pince (1) Hanbury (1) Heiszler Olivér (1) Hemingway (1) Homola (1) Horvátország (1) Hotel Ermitage (1) Hotel La Terrazza (1) Hradzsin (1) I.Cosimo (4) Ikon étterem (1) Il Battistero di San Giovanni Battista (1) Il Parco della Villa Pallavicino (1) Imola udvarház (1) Imperia (2) Innocenzo Spinazzi (1) Intra (1) Isola Bella (1) Isola dei Pescatori (1) Isola La Malghera (1) Isola Madre (1) Isola Superiore (1) Istvándy pince (1) Jásdi (1) játék (1) Jókuti András (1) Juventus (2) kacsamell (1) kadarka (1) Káli-Kapocs (1) Káli-medence (1) Káli Kövek (2) Kállósd (1) Kampa (1) Káptalantóti (1) Károly híd (1) kávé (1) kékfrankos (1) Kékfrankos (1) kéknyelű (1) Kék barlang (1) kerámia (1) Keselyűs (1) Keszölcés (1) kiállítás (1) Kikötő Étterem (1) Kiselice (1) Kispest (1) Kistücsök étterem (1) kisvonat (1) Koczor (1) Koczor Pince (1) Kolumbusz Kristóf (1) komp (1) könyv (3) könyvkritika (2) Kossuth tér (1) Kovács Ágota (1) Köveskál (1) Kővirág Étterem (1) kutya (1) labdarúgás (3) Lacus Verbanus (1) Laglio (1) Lago di Comabbio (1) Lago di Como (2) Lago di Mergozzo (1) Lago di Monate (1) Lago di Trasimeno (2) Lago di Varese (1) Lago dOrta (2) Lago DOrta (1) Lago Maggiore (4) Langalló (1) Laposa (3) Laposa József (1) Laposa pince (5) La Loggetta (1) La Mortola (1) La Panoramica (1) La Terrazza (1) Liguria (18) Liliomkert (1) Liliomkert piac (1) Limone sul Garda (2) Linz (1) Liszkay (1) Liszkay pince (1) Liszkay Vineyard Estate (1) Loggia del Mercato Nuovo (1) Loggia del Porcellino (1) Lombardia (8) Lorenzetti (1) Lorenzo Ghiberti (1) Löwenbräu (1) Lucca (3) Luigi Lanzi (1) Magyarország (31) Malcesine (1) Málik (1) Málik pince (1) Málik Zoltán (1) Manarola (2) Mandula Étterem és Bor Bár (2) Manga gasztronómiai műhely (1) Mantova (1) Maradona (1) Maranello (2) Marche (4) Márga (1) Márga Bisztró (1) Maria Callas (1) Maria Santissima della Visitazione (1) Marsala (1) Matera (1) Matteo di Giovanni (1) Maurus (1) Maurus Étterem és Borbár (1) Mautner Zsófia (1) Medici (3) Mercato Centrale (1) Merlot (1) Messina (1) Michelangelo (2) Michelin csillag (1) miklóscsabi (1) Miklós pince (1) Milánó (1) Milánói Scala (1) Mindszentkálla (1) Miskolc (1) Mi A Kő Étterem (1) Modena (1) Moldva (1) Mole Antonelliana (1) Monaco (1) Monoszló (1) Monreale (1) Montalcino (1) Monte-Carlo (1) Montenapoleone (1) Montepulciano (2) Monteriggioni (1) Monte Baldo (2) Monte Cerrato (1) Monte Mottarone (2) Monte Solaro (1) Monte Subasio (1) Monti Lattari (1) Mór (2) Most múlik pontosan (1) Mozia (1) Múmia (1) múmia múzeum (1) München (1) Müncheni Olimpiai Park (1) Müncheni Olimpiai Stadion (1) Museo Civico Mediavale (1) Mussolini (1) Muzeo Nazionale del Cinema (1) Napoleon (1) Nápoly (8) Neil McEacharn (1) Németország (1) német foci (1) német juhászkutya (1) Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány (1) Nervia (1) Nervia völgy (5) Niccolo Macchiavelli (1) Nicolas Cage (1) Nomád hotel (1) Noto (3) nU bisztró (1) Nyári Ödön (2) Nyári Ödön pince (2) O (1) Óbor Étterem (1) Olaszország (116) olaszrizling (2) Omegna (1) Oneglia (2) Öreg Prés (1) Orta San Giulio (1) Orvieto (4) Ősi pince (1) Osteria Francesca (1) ősz (1) Ozujsko (1) Paciano (1) Padova (1) Palazzo Bella Ragione (1) Palazzo Communale (1) Palazzo dei Consoli (1) Palazzo dei Priori (1) Palazzo della Pilotta (1) Palazzo del Archiginnasio (1) Palazzo del Bargello (1) Palazzo del Capitano (1) Palazzo del Comune (1) Palazzo del Governatore (2) Palazzo del Podesta (1) Palazzo Diamanti (1) Palazzo Ducale (1) Palazzo Ducezio (1) Palazzo Farnese (1) Palazzo Gotico (1) Palazzo Madama (1) Palazzo Marino (1) Palazzo Pitti (1) Palazzo Reale (2) Palazzo Signoria (1) Palazzo Uffizi (1) Palazzo Vecchio (2) Palermo (1) Pálffy Pince (2) pálinka (1) Pallanza (1) pallapugno (1) Pallavicini (1) Paloznak (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi Apátság (1) Pántlika Pince (2) pápa (1) Parco Ducale (1) Párizs (1) Parma (1) Paulner (1) Pazzi (1) Pécs (2) Pegazus Fogadó (1) Perbál (1) Perinaldo (1) Peroni (1) Perugia (2) Peruzzi (1) Pesti István (1) Piacenza (1) Piazza Brá (1) Piazza della Scala (1) Piazza della Signoria (1) Piazza Delle Erbe (1) Piazza del Municipo (1) Piazza del Plebiscito (1) Piazza del Popolo (1) Piazza Nettuno (1) Piemonte (6) Pienza (1) Pier Luigi Nervi (1) Pigna (1) pince (1) Pinot noir (1) pinot noir (1) Pintér Károly (3) Pinturicchio (2) Pisa (1) Pisano (1) Piselli (1) Pitti palota (3) pizza (1) (1) Pó-síkság (1) Pogerola (7) Polgár pince (2) Polgár Zoltán (1) Pompei (3) Ponte della Maddalena (2) Ponte delle Torni (1) Ponte Scaligero (1) Ponte Vecchio (1) Poppi (1) Pörböly (1) Pörc (1) porchetta (1) portacenere (1) PortaGéza (1) Portofino (2) Porto Maurizio (1) Positano (3) Prága (1) présház (1) Provence-Alpes-Côte d’Azur (1) Puchner Kastélyszálló (1) Puglia (1) Radda in Chianti (1) Rapallo (1) Ravello (3) Regello (2) Riese Pio X (1) Rifugio Sapienza (1) Ring Café (1) Riomaggiore (1) Riposto (1) Riva del Garda (1) Roberto Baggio (1) Rocca (1) Rocca di Asolo (1) Rocca di Papa (2) Rókusfalvy Fogadó (1) Róma (17) Rosinante étterem (1) rozé (4) Sabbioneta (1) sangiovese (1) Sankt Pölten (1) Santa Margherita Ligure (1) Santa Maria Assunta (2) Santa Maria Della Steccata (1) Santa Maria di Leuca (1) Santa Maria Maggiore (1) Santa Maria Nascente (1) Santi Gervasio e San Protasio (1) Santo Stefano (1) Sant Anastasia (1) San Benedetto del Tronto (1) San Corradi Fuori le Mura (1) San Domenico (1) San Donato (1) San Francesco di Paola (1) San Gennaro (1) San Gimignano (4) San Leo (1) San Lorenzo (1) San Marino (2) San Martino (1) San Miniato al Monte (1) San Paolo fuori le Mura (1) San Petronio (1) San Pietro in Mavino (2) San Remo (1) San Siro (1) San Zanobi (1) Sauvignon (1) Scala (1) Scala Santa Maria del Monte (1) Segesta (1) Senko Karuza (1) Senko Karuza Szigetlakók (1) Seria A (1) Sforza kastély (1) Siena (4) Siracusa (2) Sirmione (3) Sir Thomas Hanbury (1) Skizo Borház (1) Sophie Marceau (1) Söptei pince (1) Söptei Pincészet & Étterem (1) sör (1) Sorrento (1) Sorrentoi félsziget (1) Spanyol lépcső (2) Sparhelt (3) Spaten (1) Spello (2) Spoleto (2) Spoon Il Mercato (1) Spoon Lodge (2) Stadio Comunale Artemio Franchi (2) Stadio Giuseppe Meazza (1) Stadio Olimpico (1) Steinbeck (1) Stia (1) Stílusos Vidéki Éttermiség (1) Strada Farini (1) Stradivari (1) Stresa (2) Svájc (1) Szalajka-völgy (1) szarvasgomba (1) Szászi (3) Szászi pince (3) Szegedy Róza ház (1) Székesfehérvár (1) Szekszárd (1) Szentbékkálla (1) Szent Antal Pince (1) Szent Donát Pince (1) Szent Ferenc (1) Szent György-hegy (1) Szent György hegy (1) Szent István zarándokház (1) Szent Klára (1) Szent Pál bazilika (1) Szent Péter bazilika (1) Szent Péter Bazilika (1) Szent Péter tér (2) Szent Ubaldo (1) Szicília (14) Szigetlakók (1) Szigliget (1) Szilvásvárad (1) Szíved helyén épül már a Halálcsillag (1) Szlovákia (1) szürkebarát (2) Tabunello (1) Taddeo Gaddi (1) Takler (1) Tanti (2) Tanti Étterem (2) Taormina (5) társasjáték (1) Teatro Anatomico (1) Tempio di Minerva (1) Terme di Saturnia (1) Terni (1) Terni völgy (1) tésztagép (1) Thomasso Puccini (1) Tiffán (1) Tihany (1) Tolna (2) Torbole (1) Torino (1) Torinói lepel (1) Török Csaba (1) Torrazzo (1) Torre dei Lamberti (1) Torre del Greco (3) Torri pendenti (1) Toszkána (7) Trasimeno (2) Trasimeno-tó (1) Trasimeo (1) Trastevere (1) Trevi (1) Trevi kút (1) Trogir (1) Trombitás Pince (1) Tuoro (2) Udvardi Erzsébet (1) Umbria (10) Urbino (1) VáliBor (1) Váli Borászat (1) Valkai Erzsébet (2) Vallambrosa (2) Vasari (2) Vasari folyosó (1) Vatikán (1) Velence (4) Velino (1) Veneto (7) Ventimiglia (1) Verbania (1) Vernazza (1) Verona (3) Verona Aréna (1) Veszprém (1) Vesztergombi (1) Vezúv (3) Viaszfutás (1) Viator (1) Viator apátsági étterem (1) Viator Apátsági Étterem és Borbár (1) Via Appia Antica (2) Via dei Condotti (2) via Monte Napoleone (1) Vicenza (1) Vida (1) Vigántpetend (1) Villány (7) Villánykövesd (1) Villa Borghese (1) Villa Oleandra (1) Villa Romana del Casale (2) Villa Rufolo (1) Villa San Giovanni (1) Villa San Michele (1) Villa Taranto (1) Villa Tolnay (1) Vincenzo Scamozzi (1) Vis (1) vízesés (1) Vonyarcvashegy (1) Vylyan (1) Walter vendéglő (2) Wekerle telep (1) X.Piusz pápa (1) XVI.Benedek (1) Zalaszántó (1) Zsolnay (1) Zsolnay Kulurális Negyed (1) Címkefelhő

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása